אי אפשר לדעת מתי זה התחיל, אבל בוקר אחד חלחלה ההבנה שמה שהיה שם פעם – כבר לא קיים שם כמו שהיה בעבר.
אנשים חושבים שחשק הוא דחף פנימי. כמו שאדם מתעורר בבוקר וחווה דחף פנימי לאכול או לשתות.
אז… מתחשק לי לכתוב פה כמה עובדות ומחשבות על חשק.
מתחשק לכם לשמוע?
- חשק לא חייב לבוא רק מבפנים. יש עוד סיבות – מוטיבציוניות – שלא בהכרח קשורות לדחף הורמונלי פיזיולוגי. זה נכון שחשק יכול להיות גבוה יותר בגלל סיבה ביולוגית – לדוגמא: מחקרים מצאו שנשים בזמן ביוץ דורגו כנחשקות יותר וגם הפגינו חשק גבוה יותר בעצמן – אך למעשה מדובר במשהו רחב יותר ולא על הביולוגיה לבד עומד החשק המיני האנושי. זה קשור גם למוטיבציה, לסיבות כאלו ואחרות שמניעות ומעלות את החשק.
אני יכולה לתת מלא סיבות כאלו, אבל הקדימו אותי ובסדרה "איך פגשתי את אמא" יש פרק שלם שמתאר בצורה קורעת מצחוק 50 סיבות לקיים יחסי מין. (אני די משוכנעת שמי שכתב את הפרק הזה היה מטפל מיני כי הוא מסביר בצורה נהדרת איך חשק יכול להגיע גם מסיבות חיצוניות ולא רק מדחף פנימי) - חשק לא בהכרח מוביל לקיום יחסי מין. גברים ונשים חושבים ומפנטזים על סקס או על נושאים מיניים בנקודות שונות במשך היום. הופעה של “חשק” לא בהכרח מובילה לקיום יחסי מין – יכול להיות שהסיטואציה לא מתאימה או שאין פרטנר מתאים באותו רגע.
- אז מי מחליט? בניגוד למה שמקובל לחשוב, החשק כפוף לתפיסות שלנו, לעמדותינו ולמטרות שאנחנו מציבים לעצמנו. חשק הוא בעצם מוטיבציה: אנחנו מגייסים אותו ואת כל עוצמתו לצורך סיפוק אנרגיה כדי לנוע לקראת מטרותינו ולהוציאן לפועל. המוח הוא זה שמנהל את כל ההפקה הזו.
- המיתוס של ההבדלים בין המינים: אנשים טועים לחשוב שלגברים יש חשק ולנשים פחות. זה הוכח כלא נכון.
עוד עובדה שהופרכה היא ההנחה שלגברים אכפת רק מההנאה של עצמם ושכל מה שהם רוצים זה לגמור, להפיץ את הזרע שלהם ולעבור לאישה הבאה.
מחקרים עדכניים מצאו שמבחינה ביולוגית גברים "מחווטים" להקדיש תשומת לב מיוחדת להנאה של בת הזוג שלהם ושהאורגזמה של בת הזוג חשובה ומשמעותית. - חשק מיני ומשיכה מינית הם שני דברים שונים. משיכה לאדם מסוים היא משהו קבוע, וחשק הוא דבר שמשתנה אצל כולנו לאורך החיים.
אפשר להימשך למישהו, אבל לא לחשוק בו ברגע מסוים.
חשק בא בגלים – יש תקופות עם יותר חשק ופחות. אנשים נוטים להיבהל כשהחשק המיני שלהם יורד, אבל צריך להבין שחשק הוא כמו מצב רוח – לפעמים טוב, ולפעמים פחות.
אגב, השינויים בחשק יכולים להיות קשורים להיבט פיזיולוגי הורמונלי (הנקה, גיל המעבר וכו') וגם לחיים עצמם ולמה שהם מזמנים לנו (לחץ בעבודה, סטרס ועוד) ולכן השינויים הללו אינם שמורים רק למגדר מסויים, אלא יכולים לבוא לידי ביטוי אצל גברים ונשים כאחד. - תחושת ביטחון עשויה להשפיע לרעה על החשק המיני. כך לפחות טוענת חוקרת המיניות הנודעת אסתר פרל בספרה "אינטליגנציה אירוטית".
לפי התיאוריה זו, הסיבה לחשק המיני הגבוה אצל זוגות בתקופת החיזור היא שבשלב זה החשק הוא מטרתי – הוא מסייע לנו להרגיש אהובים ושייכים.
לעומת זאת, ברגע שהקשר מתבסס ואנחנו מרגישים בטוחים בו, כך גם החשק שלנו יורד בהתאמה.
בזוגיות ארוכת טווח, כדאי לשמור על תמהיל של ביטחון וקרבה – להגברת האינטימיות עם פעילויות מסעירות, מרגשות או לפחות שוברות שגרה – להגברת החשק המיני.
לסיכום, חשק לא נופל מהשמיים ואינו מתבסס כאמור אך ורק על דחף פנימי. לא תמיד תבקע מתוכנו שאגת טרזן שתוביל לסקס חייתי. להפך, לרוב צריך לעבוד על מנת לעורר את החשק, לחפש אותו ולמשוך אותו מהשיער.
מודל הסקס הטוב דיו מדבר על כך שישנם זמנים של סקס תשוקתי, מתפרץ. וישנם (יותר) ימים של סקס שאולי אינו חוויה מפוצצת אך מספק קרבה, חיבור ואהבה.
הוגי המודל הזה מדברים על כך ששאיפה תמידית למושלם כשמדובר במערכת יחסים ארוכת טווח עשויה להיות מאיימת ומתסכלת ולעומת זאת דווקא הבנה שבזמני שגרה "סקס טוב דיו" יכול להיות טוב ונעים יכולה להוריד הרבה מתח ותסכול ממערכת היחסים הזוגית.
אם מעניין אתכם לקרא קצת יותר על המודל זה הרפרנס:
Metz, M. E. & Mccarthy, B. W. (2007). The ‘‘Good-Enough Sex’’ model for couple
sexual satisfaction, Sexual and Relationship Therapy Vol (22), No. 3. Routenber
(ואם אנגלית היא לא כוס התה שלכם – יש לי תרגום נהדר של המאמר הזה. מוזמנים לבקש ואשלח לכם בשמחה!)